Grifola Frondosa este o ciupercă nu foarte difuză care creşte sub forma unor ciorchine, buchete dese, pe trunchiurile de esenţă tare, moarte sau pe moarte, mai ales, fagi, stejari, castani sau la baza copacilor, pe cioate şi rădăcini subterane.
Un ciorchine de Grifola poate să ajungă la 50 de cm în diametru şi poate cântări chiar şi 2 kg.
Cuvântul Grifola derivă de la Grifone, creatură mitologică cu corp de leu şi cap, aripi şi gherare de vultur.
Ciuperca în Japonia se numeşte #Maitake(mai: dans şi take:ciupercă).
Acest nume se refera la importanţa pe care a avut-o mereu această ciupercă.
În Japonia, de fapt, Maitake în antichitate era vândută la acelaşi preţ cu cel al argintului, pentru proprietăţile sale benefice şi pentru savoarea sa; se spune că cei care o găseau în pădure, dansau de bucurie...
#Grifola Frondosa conţine minerale cum ar fi: potasiu, fier, magneziu, calciu, aminoacizi; acizi graşi nesaturaţi; vitaminele grupului B(B1, B2, B3), ergosterol precursor al vitaminei D2; lectine; polizaharide printre care beta-glucani.
În China şi Japonia, Maitake este considerată “ regele ciupercilor” şi este folosita ca rimediu şi aliment de peste 3000 de ani.
În medicina tradiţională orientală încă din antichitate şi până în zilele noastre, prescris ca un tonic, pentru favorizarea stării de sănătate şi bunăstare a organismului.
Datorită nivelului ridicat de beta-glucani, Maitake are efecte extraordinare de stimulare a aparatului imunologic.
În cazul tumorilor, ciuperca desfăşoară o actiune citostatică, adică nocivă asupra celulelor bolnave, şi de inhibare a angiogenezei, proces legat de creşterea tumorilor şi de obstacol la migrarea celulelor tumorale spre ţesuturi sau organe îndepărtate.
Graţie proprietăţilor sale antimetastatiche, este folosită foarte mult cu funcţie preventivă şi se recomandă, după un diagnostic de neoplazie, consumul zilnic pentru lungi perioade de timp.
Regresii semnificative ale tumorilor şi amelioararea simptomelor asociate cu aceasta s-au întâlnit la carcinomul mamar, pulmonar, hepatic şi uro-vezical.
Consumul ciupercii în timpul ciclurilor de chimioterapie, în plus faţă de a amplifica rezultatele pozitive, aduce o reducere consistentă a efectelor colaterale cum ar greaţa, vărsături, lipsa poftei de mâncare, pierdera părului şi scăderea numărului de trombocite în sânge.
Simptomul de durere care insoteste mereu patologia tumorala, este diminuat in 83% din cazurile tratate cu Maiake. Potentialul oferit de Maiake la nivel imunitar, o face indispensabila chiar si in tratarea bolilor virale cum ar fi HIV si hepatita C.
Patologiile cauzate de virusuri cauzeză imunodeficienţă care de multe ori reprezintă debutul bolilor tumorale, şi asupra acestui lucru acţionează specific ciuperca.
O altă acţiune importantă executată de Maitake este cea antidiabetică.
Ciuperca întreagă este foarte utilă în diabetul zaharat de tip II, non- insulino-dependent numit şi „senil” deoarece loveşte în general persoanele bătrâne.
Maitake reduce, de asemenea colesterolul total pentru că inhibă acumularea de grăsime în ficat. Este recomandat să inserăm această ciupercă în dieta noastră cotidiană, deoarece împiedică creşterea în greutate şi acumularea de grăsimi în corp.
Maitake are un conţinut ridicat de fibre, în ciuda faptului că este bogat de vitamine, minerale, proteine, fosfolipide, are o valoare calorică scăzută şi conţine puţine grăsimi.
P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu